
Přísná pravidla: Rohlíky pod drobnohledem, hrozí stažení z regálů
Rohlíky patří k nejoblíbenějším druhům pečiva v Česku. Jejich popularita skýtá řadu výzev, zejména v oblasti dodržování přísných předpisů. Jaká pravidla musí splňovat, aby se mohly objevit na pultech obchodů? Jde hlavně o legislativní nároky týkající se složení, označování a informovanosti spotřebitele.
Rohlíky jsou jemné, křehké a pro mnoho rodin nezbytné – udržují si trůn mezi oblíbenými druhy pečiva v České republice. Jsou součástí snídaně, doplňkem k polévce nebo chutnou svačinou pro děti. Každoročně se v Česku spotřebují miliony rohlíků a málokdo by uvěřil, že by se tyto produkty mohly jednoho dne zcela vytratit z obchodních regálů. Příčinou by mohla být nedbalost při výrobě či prodeji, kdy nedojde k dodržení přísných legislativních požadavků. Obchody dnes neumožňují nákup rohlíků, které neodpovídají platným zákonným normám – ať už jde o jakékoli období. Maloobchodní řetězce jako Lidl, Kaufland či Albert jsou povinny prodávat pouze pečivo, které splňuje veškeré legislativní požadavky.
Vyrobení a prodej rohlíků v České republice je podmíněno plněním několika právních předpisů. Mezi základní patří zákon č. 110/1997 Sb., který se věnuje potravinám a tabákovým výrobkům, vyhláška č. 333/1997 Sb. a evropské nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací spotřebitelům. Tyto normy stanovují nejen požadavky na složení výrobku, ale také pravidla, jak správně označovat rohlíky a další druhy pečiva. Každý rohlík určený k prodeji musí splňovat přísná kritéria jakosti, mít doložený původ a v případě zmrazení nese jasné označení typu „rozmrazený“ nebo „ze zmrazeného polotovaru“. Tím má spotřebitel možnost správně rozpoznat, zda kupuje skutečně čerstvý výrobek.

Můžete získat důchod až 50 tisíc korun měsíčně? Zjistěte, jak na to!
Číst článekKlíčovým pravidlem je, že pečivo, které bylo rozmrazeno, nesmí být prezentováno jako čerstvé. Nesprávné označení představuje porušení zákona a může vést až k zákazu prodeje dotčeného výrobku. Obchodníci tak musí u každého výrobku umístit viditelnou informaci – a to na cenovce, štítku či v bezprostřední blízkosti produktu – aby nedošlo k omylu ze strany zákazníka. Inspektoři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce pravidelně prověřují dodržování těchto předpisů. Pokud zjistí, že je rozmrazený rohlík nesprávně označen jako čerstvý, může být výrobek okamžitě stažen z prodeje a obchodník postihnut pokutou.
I v případě nebaleného pečiva, jako jsou rohlíky nabízené v samoobslužných regálech, má zákazník nárok na přehledné informace o složení výrobku. Prodejce je tedy povinen umístit seznam ingrediencí na snadno přístupné místo – například na informační tabuli či prostřednictvím elektronického displeje. V případě, že výrobek obsahuje alergeny jako lepek, sezam, vejce nebo mléko, musí být tyto složky zvýrazněny tak, aby byly nepochybně rozpoznatelné. Nedostatečné nebo nejasné informace o složení a alergenech mohou rovněž vést k postihům ze strany příslušných kontrolních orgánů.

Objevte tajemství lahodných rajčat pomocí běžné domácí suroviny!
Číst článekKontroloři pečlivě ověřují nejen správné označení, ale i shodu složení výrobků s legislativními požadavky. Rohlíky obsahující nepovolené přísady, s nedostatečně doloženým původem nebo nesprávně označené, nejsou zařazovány do nabídky obchodních řetězců jako Lidl, Kaufland a další. Například pečivo vyrobené ze zmrazeného těsta, které po rozmrazení není řádně označeno, je okamžitě staženo z prodeje. Totéž platí pro výrobky obsahující složky, které odporují národním či evropským předpisům. Cílem tohoto přísného režimu není komplikovat práci obchodníkům, nýbrž zajistit, aby spotřebitel přesně věděl, co kupuje – zda jde o čerstvě upečený výrobek, odkud pochází a jaké má složení. Díky těmto opatřením se z prodejních regálů vytratily všechny produkty s nedostatečným označením či podezřelým původem.