
Přísná pravidla: Rohlíky pod drobnohledem, hrozí stažení z regálů
Rohlíky patří k nejoblíbenějším druhům pečiva v Česku. Jejich popularita skýtá řadu výzev, zejména v oblasti dodržování přísných předpisů. Jaká pravidla musí splňovat, aby se mohly objevit na pultech obchodů? Jde hlavně o legislativní nároky týkající se složení, označování a informovanosti spotřebitele.
Rohlíky jsou jemné, křehké a pro mnoho rodin nezbytné – udržují si trůn mezi oblíbenými druhy pečiva v České republice. Jsou součástí snídaně, doplňkem k polévce nebo chutnou svačinou pro děti. Každoročně se v Česku spotřebují miliony rohlíků a málokdo by uvěřil, že by se tyto produkty mohly jednoho dne zcela vytratit z obchodních regálů. Příčinou by mohla být nedbalost při výrobě či prodeji, kdy nedojde k dodržení přísných legislativních požadavků. Obchody dnes neumožňují nákup rohlíků, které neodpovídají platným zákonným normám – ať už jde o jakékoli období. Maloobchodní řetězce jako Lidl, Kaufland či Albert jsou povinny prodávat pouze pečivo, které splňuje veškeré legislativní požadavky.
Vyrobení a prodej rohlíků v České republice je podmíněno plněním několika právních předpisů. Mezi základní patří zákon č. 110/1997 Sb., který se věnuje potravinám a tabákovým výrobkům, vyhláška č. 333/1997 Sb. a evropské nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací spotřebitelům. Tyto normy stanovují nejen požadavky na složení výrobku, ale také pravidla, jak správně označovat rohlíky a další druhy pečiva. Každý rohlík určený k prodeji musí splňovat přísná kritéria jakosti, mít doložený původ a v případě zmrazení nese jasné označení typu „rozmrazený“ nebo „ze zmrazeného polotovaru“. Tím má spotřebitel možnost správně rozpoznat, zda kupuje skutečně čerstvý výrobek.

Kompostování: Od bioodpadu k výživné půdě – vše, co potřebujete vědět
Číst článekKlíčovým pravidlem je, že pečivo, které bylo rozmrazeno, nesmí být prezentováno jako čerstvé. Nesprávné označení představuje porušení zákona a může vést až k zákazu prodeje dotčeného výrobku. Obchodníci tak musí u každého výrobku umístit viditelnou informaci – a to na cenovce, štítku či v bezprostřední blízkosti produktu – aby nedošlo k omylu ze strany zákazníka. Inspektoři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce pravidelně prověřují dodržování těchto předpisů. Pokud zjistí, že je rozmrazený rohlík nesprávně označen jako čerstvý, může být výrobek okamžitě stažen z prodeje a obchodník postihnut pokutou.
I v případě nebaleného pečiva, jako jsou rohlíky nabízené v samoobslužných regálech, má zákazník nárok na přehledné informace o složení výrobku. Prodejce je tedy povinen umístit seznam ingrediencí na snadno přístupné místo – například na informační tabuli či prostřednictvím elektronického displeje. V případě, že výrobek obsahuje alergeny jako lepek, sezam, vejce nebo mléko, musí být tyto složky zvýrazněny tak, aby byly nepochybně rozpoznatelné. Nedostatečné nebo nejasné informace o složení a alergenech mohou rovněž vést k postihům ze strany příslušných kontrolních orgánů.

Překvapivá pravda o českých turistech v Řecku, na kterou jste čekali
Číst článekKontroloři pečlivě ověřují nejen správné označení, ale i shodu složení výrobků s legislativními požadavky. Rohlíky obsahující nepovolené přísady, s nedostatečně doloženým původem nebo nesprávně označené, nejsou zařazovány do nabídky obchodních řetězců jako Lidl, Kaufland a další. Například pečivo vyrobené ze zmrazeného těsta, které po rozmrazení není řádně označeno, je okamžitě staženo z prodeje. Totéž platí pro výrobky obsahující složky, které odporují národním či evropským předpisům. Cílem tohoto přísného režimu není komplikovat práci obchodníkům, nýbrž zajistit, aby spotřebitel přesně věděl, co kupuje – zda jde o čerstvě upečený výrobek, odkud pochází a jaké má složení. Díky těmto opatřením se z prodejních regálů vytratily všechny produkty s nedostatečným označením či podezřelým původem.